Twój koszyk

O produktach pszczelich

O produktach pszczelich

Pasieka w Dolinie Drwęcy oferuje pełen asortyment produktów pszczelarskich najwyższej jakości. Przejrzyj nasz katalog ekologicznych miodów, w razie pytań skontaktuj się z nami. 

Nasza pasieka nigdy nie rozwinęłaby się w takim stopniu bez wyjątkowych osób, które w niej pracują. Z pasji do pszczelarstwa i ekologii nasza rodzina  robi wszystko, aby pszczoły były zdrowe i produktywne. Zachęcamy do zapoznania się z kilkoma niezwykłymi historiami. 

Dowiedz się wiecej o właściowosciach miodów

NEKTAROWO-SPADZIOWY
Miód nektarowo-spadziowy

Miód nektarowo-spadziowy to miód doskonały pod względem smakowym, posiada bowiem właściwości zarówno miodów nektarowych, jak i spadziowych. Do powstania takiego miodu może dojść już po jego odebraniu pszczołom, przez zmieszanie miodów dwóch lub więcej odmian, a także w sposób naturalny, gdy w czasie kwitnienia danej rośliny jednocześnie wystąpi spadź na tej samej roślinie lub na innej.

Miody nektarowo-spadziowe mają różne zabarwienie, od jasnobrązowego do ciemnozielono-brązowego. Ich krystalizacja może być różna i zależy od nektarowego komponentu miodu. Łączą w sobie właściwości lecznicze miodów wchodzących w jego skład.

SPADZIOWY
Miód spadziowy

Spadź to słodka substancja wydalana przez różne gatunki mszyc, czerwców i miodunek. Owady te pobierają sok z roślin żywicielskich. W przedniej części przewodu pokarmowego odseparowują potrzebne im frakcje pokarmowe, a ich nadmiar i zbędne substancje wydalają.
Pszczoły spadź zbierają i przynoszą do ula, gdzie przerabiają ją na miód spadziowy, jeden z najwartościowszych miodów pod względem dietetycznym i handlowym.
Zależnie od tego, z jakich drzew spadź pochodzi, dzieli się ją na iglastą i liściastą. Są też pewne różnice organoleptyczne w zależności od ścisłego pochodzenia gatunkowego spadzi. Spadzi dostarczają drzewa iglaste: jodły, świerki, modrzewie, rzadziej cisy i sporadycznie sosny.
Natomiast z drzew liściastych najczęściej spadziują dęby, lipy, klony, drzewa owocowe, czasem buki i wiązy, rzadziej rośliny zielne: żyto i trzciny.

Miód spadziowy zawiera nie więcej niż 17% wody i najwięcej ze wszystkich miodów związków mineralnych oraz substancji nadających mu określony smak. Zabarwienie miodu ze spadzi drzew iglastych jest od zielono-brązowego (w różnych natężeniach i odcieniach) do czarnego.

Miody ze spadzi liściastej są brązowe, czarne lub ciemnoczerwone. Smak jest mało słodki, o korzennym, żywicznym lub gorzkawym posmaku. Różna jest prędkość krystalizacji tych miodów, a krystalizują na ogół drobnoziarniście. Miód spadziowy zaleca się w zaburzeniach trawienia i przy schorzeniach układu oddechowego

NAWŁOCIOWY
Miód nawłociowy

Pozyskiwany z nektaru nawłoci pospolitej, późnej, kanadyjskiej i ogrodowej.
Miód nawłociowy ma kolor od żółtego do jasnobursztynowego, a po skrystalizowaniu robi się jaśniejszy i mętny, łatwy w rozsmarowywaniu. Ma słodko-kwaśny smak. Jest to miód o największej z polskich miodów aktywności biologicznej, porównywanej z miodem manuka. Zalecany przy wszelkich chorobach infekcyjnych.

WRZOSOWY
Miód wrzosowy

Pozyskiwany z wrzosu zwyczajnego, rosnącego w lasach sosnowych i brzozowych. Najbardziej wydajne są wrzosowiska, czyli zwarte połacie wrzosów na dużych polanach śródleśnych. Brunatnoczerwonej barwy, o gęstej, galaretowatej konsystencji, po skrystalizowaniu staje się jasnobrunatny.

Galaretowata konsystencja wynika z zawartości pektyn. W czasie wirowania i cedzenia do miodu dostają się pęcherzyki powietrza, które pozostają w jego masie przez cały okres przechowywania. Tylko miód galaretowaty, z drobnymi pęcherzykami powietrza, jest prawdziwym miodem wrzosowym.

Jest bardzo smaczny, mało słodki, z przyjemnym wrzosowym aromatem. Dopuszcza się zwiększoną zawartość wody w miodzie wrzosowym do 23%.

Miód szczególnie zalecany przy wszelkich schorzeniach układu moczowego, jego stanach zapalnych, a także kamicy nerkowej. Do tego pomaga leczyć schorzenia jamy ustnej i pomaga przy biegunkach.

GRYCZANY
Miód gryczany

Miód gryczany ma kolor ciemno-herbaciany lub brunatny. Posiada ostry, lekko piekący smak i intensywny, przyjemny zapach kwiatów gryki. Po skrystalizowaniu jest koloru brązowego.

Wolno krystalizuje, nawet do sześciu miesięcy. Jeśli jest przechowywany w temperaturze powyżej 15°C, to w czasie krystalizacji może się rozwarstwiać. Na dole naczynia powstanie warstwa krupca, a na górze będzie dość rzadka frakcja płynna.

Polecany w chorobach układu krążenia. Ze względu na przyjemny korzenny smak może służyć jako dodatek do potraw, wypieków i nalewek.

LIPOWY
Miód lipowy

Czysty miód lipowy w smaku jest wręcz pikantny, z lekką goryczką.
Ma wspaniały zapach kwitnących lip. Koloru jasnożółtego do bursztynowego, z zielonym odcieniem, po skrystalizowaniu zamienia się w grubokrystaliczny krupiec, kremowej barwy.
Miód lipowy pomaga w leczeniu schorzeń układu oddechowego, przeziębień, działa też napotnie i obniża gorączkę.

FACELIOWY
Miód faceliowy

Miód faceliowy jest jasny, prawie przezroczysty, a po skrystalizowaniu biały, łatwy do rozsmarowywania. Zawiera często domieszkę nektaru kwitnącego równolegle bławatka i wtedy jego kolor jest słomkowy, a smak bardziej wyrazisty. Stosowany przy przeziębieniach i problemach z trawieniem.

MALINOWY
Miód malinowy

Miód malinowy jest zbierany z malin uprawnych i dziko rosnących w lasach. Maliny uprawne nektarują co roku i zakwitają około tygodnia wcześniej od malin leśnych, które obficie nektarują co dwa lata. Wydajność miodowa malin jest bardzo duża, dochodząc do 200 kg surowca miodowego z 1 ha, jest więc to bardzo ważny wczesnoletni pożytek towarowy.

Miód malinowy po pozyskaniu jest złocistego koloru. Po skrystalizowaniu jest biały, o kremowej konsystencji, łatwy w rozsmarowywaniu. Ma słodki, łagodny i bardzo przyjemny smak. Nie ma nic wspólnego ze smakiem i kolorem soku z owoców malin.

Miód malinowy stosowany jest w schorzeniach wątroby

AKACJOWY
Miód akacjowy

Miód akacjowy wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów robinii akacjowej, która zakwita pod koniec maja lub na początku czerwca i kwitnie krótko, nie dłużej niż 10 dni.
Miód z robinii jest bardzo jasny, w formie płynnej (patoki) prawie przezroczysty. Przy niewielkiej domieszce nektaru z innych roślin (najczęściej kwitnących w tym samym czasie chabrów bławatków) jego kolor będzie lekko bursztynowy lub słomkowy.
Krystalizuje najwolniej z naszych miodów, po kilku miesiącach od miodobrania. Ma lekko mdły, delikatny smak i zapach kwiatów akacji. W jego składzie cukrowym przeważa fruktoza. Może zawierać do 10% sacharozy. Stosuje się go przy schorzeniach przewodu pokarmowego.
Jako jedyny miód może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę, właśnie ze względu na dużą przewagę fruktozy, oczywiście pod nadzorem diabetologa.

RZEPAKOWY
Miód rzepakowy

Miód rzepakowy pozyskuje się z roślin uprawnych: rzepaku ozimego, jarego oraz z rzepiku.
Zakwita w kwietniu lub maju i kwitnie nawet ponad 4 tygodnie. To jedna z naszych najważniejszych roślin pożytkowych i dla wielu pasiek pierwszy pożytek towarowy.

Miód rzepakowy jest bardzo jasny, prawie bezbarwny, o słodkim, mdłym i lekko gorzkim smaku. Bardzo szybko krystalizuje, już po kilku dniach od odebrania, tworząc drobnokrystaliczny „smalcowaty” krupiec w kolorze białym lub kremowym. W miodzie rzepakowym przeważa glukoza. Należy go stosować w problemach z wątrobą, trzustką i woreczkiem żółciowym, a także przy przeziębieniach.

MNISZKOWY
Miód mniszkowy
Miód mniszkowy pozyskiwany jest z kwiatów mniszka lekarskiego. Jest koloru jasnożółtego, o łagodnym, lekko mdłym smaku. Rzadko udaje się zdobyć czysty miód mniszkowy, gdyż mniszek słabo nektaruje, a w czasie jego kwitnienia pszczoły zbierają nektar z wielu innych roślin: rzepaku, drzew i krzewów owocowych oraz z klonów. Miód z mniszka zawiera te same substancje czynne co ziele, korzeń i kwiat mniszka, i wykazuje podobne do nich właściwości. Działa lekko żółciopędnie, wspomaga pracę układu trawiennego, pomaga przy niestrawnościach, a także wspomaga pracę nerek i działa moczopędnie.
WIERZBOWY
Miód wierzbowy

Miód wierzbowy jest jasny, żółty, z lekko zielonym zabarwieniem. W smaku łagodny, z utrzymującym się posmakiem zieleniny. Działa wzmacniająco na serce, pomaga w przeziębieniach i chorobach reumatycznych. Ze względu na wczesną porę kwitnienia wierzb rzadko udaje się pozyskać ten miód.

WIELOKWIATOWY
Miód wielokwiatowy​

Miód wielokwiatowy powstaje z nektaru różnych roślin. Jego smak może być zróżnicowany – od łagodnego, a nawet mdłego smaku jasnych wielokwiatowych miodów wiosennych, przez intensywny smak, lekko drapiących gardło miodów, z dużym dodatkiem nektaru z chabrów bławatków, do ostrego smaku ciemnych miodów, zawierających domieszkę miodu gryczanego.
Miody wiosenne powstają zazwyczaj z nektaru wierzb, klonów, drzew i krzewów owocowych, mniszków, rzepaku i robinii akacjowych. Najwięcej w polskich pasiekach pozyskuje się miodów wielokwiatowych. Zalecane są do wspomagania leczenia chorób alergicznych dróg oddechowych.
Pomocne w procesach regeneracji wątroby i dróg żółciowych, łagodzą objawy choroby reumatycznej, a także dzięki dostarczaniu dużych ilości energii, wzmacniają mięsień sercowy i układ krwionośny. Pomagają regenerować siły w stanach wyczerpania fizycznego, psychicznego i anemii.
Przy terapii alergii najlepiej spożywać miód, pozyskany w okolicy swojego zamieszkania.
Krystalizacja miodu wielokwiatowego przebiega ze średnią prędkością. Miody wczesne, z przewagą nektaru z mniszka i rzepaku, krystalizują szybciej, miody z dużą domieszką nektaru z robinii akacjowej – powoli. Ciemne miody wielokwiatowe krystalizują po miesiącu od ich odwirowania.
Miód wielokwiatowy spożywa się przede wszystkim w celu wzmocnienia i detoksykacji organizmu oraz odczulania osób mających alergie na pyłki kwiatowe. Kurację odczulającą przeprowadza się spożywając przez miesiąc miód wielokwiatowy pochodzący z terenu, gdzie chory mieszka.

Pyłek kwiatowy

Pyłek pszczeli to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczoły i częściowo przez nie przetworzony. Zebrane pyłki w postaci małych kuleczek są transportowane przez pszczoły do ula, by po dalszym przetrawieniu, stanowił pokarm młodych owadów.

Jego kolor zależy od rodzaju roślin – najczęściej spotykany jest żółty oraz jasnobrązowy ale potrafi być też zielonkawy, granatowy, czerwony, a nawet czarny.

Pyłek kwiatowy jest niezwykle cennym źródłem składników odżywczych, dlatego ma szerokie zastosowanie. Po pierwsze słynie z tego, że poprawia koncentrację, w rezultacie wspomaga na przykład układ odpornościowy, po drugie  działa przeciwbakteryjnie i grzybobójcze. Co więcej, pyłek jest jedynym naturalnym i bardzo skutecznym antydepresantem.

Wosk pszczeli

Wosk pszczeli stosuje się m.in. do sporządzania świec jonizujących. Świece wykonane z wosku wytwarzanego przez pszczoły zawierające w swoim składzie również propolis i olej bursztynowy, ujemnie jonizują powietrze.

Powodują one eliminację promieniowania elektromagnetycznego wytwarzanego przez urządzenia elektryczne, częściowo neutralizują dym papierosowy, odznaczają się przyjemnym woskowym aromatem i oddziałują na organizm człowieka relaksująco i antyalergicznie.

Inne specyfiki z woskiem pszczelim sprawdzają się w leczeniu oparzeń, ran, grzybicy, zapaleń skóry, wrzodów, trądziku, łuszczycy, czyraków itd. Działają znieczulająco i przeciwbakteryjnie, a także odnawiały uszkodzone tkanki.

Propolis i pyłek pszczeli - ciekawostki

Pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy – zastosowanie i dawkowanie

Pyłek najpierw należy zemleć i przechowywać w zamkniętym słoiku w suchym miejscu. Przy osłabieniu, zmęczeniu, nerwicach oraz innych celach leczniczych zaleca się zażywanie 4-8 łyżeczek pyłku, tj. 20-40 g dziennie w dawkach podzielonych, przyjmowanych co najmniej 30 minut przed posiłkiem. Przy ciężkich schorzeniach porcję pyłku można zwiększyć, bez obawy przedawkowania.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ »
Pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy – przeciwwskazania, skutki uboczne

Uczulenie na miód oraz inne produkty pszczele jest rzadkie, ale jednak się zdarza. W takiej sytuacji spożywanie pyłku może wywołać katar, zaczerwienienie spojówek, pokrzywek na skórze, ból głowy, biegunkę, nudności. Nim wiec sięgniesz po pyłek, sprawdź to, przyjmując jego niewielką dawkę i obserwuj organizm przez dobę. Jeśli nie masz takich

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ »
Pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy – właściwości

Badania kliniczne wykazały, ze wysoka zawartość substancji białkowych i węglowodanowych pomocna jest przy uzupełnianiu niedoborów białkowych. Z tego powodu pyłek polecany jest osobom, które mają nieprawidłowo ustawioną dietę wegetariańską, przeszły bądź są w trakcie kuracji odchudzającej. Łyżeczka pyłku rozpuszczona w ciepłym płynie, na przykład w osłodzonej miodem kawie, herbacie lub

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ »
Propolis

Propolis (kit pszczeli) – zastosowanie

Propolis jest bardzo cenną naturalną substancją leczniczą o szerokim, a przy tym silnym działaniu. Trzeba mieć na uwadze, że może powodować uczulenia. Dotyczy to szczególnie osób z alergią na inne produkty pszczele. Dlatego przed rozpoczęciem kuracji należy rozprowadzić propolis na zgięciu łokcia i obserwować reakcję organizmu. Jeśli wystąpi zaczerwienienie, opuchlizna

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ »
Propolis

Propolis (kit pszczeli) – właściwości lecznicze

Propolis ma szerokie i bardzo dobrze udokumentowane działanie lecznicze. Jest używany w środkach farmakologicznych i medycynie naturalnej. Jego działanie w dużej mierze wynika z silnej aktywności antyoksydacyjnej i hamowaniu działania wolnych rodników. Propolis działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Hamuje wzrost licznych bakterii Gram dodatnich i Gram ujemnych w tym Staphylococcus

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ »
Propolis

Propolis (kit pszczeli) – właściwości i zastosowanie

Propolis ma liczne właściwości, dlatego znalazł szerokie zastosowanie w medycynie.  Pszczoły wytwarzają Prololis w dwojaki sposób. Większa jego część zwana kitem pszczelim, zbierana jest przez pszczoły z roślin, a mniejsza, określana jako balsam pyłkowy, wytwarzana jest w organizmie tego owada z pyłku kwiatowego. Kit pszczeli zbierany jest przez pszczoły z pączków kwiatowych,  lepkich

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ »
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu