Miód akacjowy wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów robinii akacjowej, która zakwita pod koniec maja lub na początku czerwca i kwitnie krótko, nie dłużej niż 10 dni. Miód z robinii jest bardzo jasny, w formie płynnej (patoki) prawie przezroczysty. Przy niewielkiej domieszce nektaru z innych roślin (najczęściej kwitnących w tym samym czasie chabrów bławatków) jego kolor będzie lekko bursztynowy lub słomkowy. Krystalizuje najwolniej z naszych miodów, po kilku miesiącach od miodobrania. Ma lekko mdły, delikatny smak i zapach kwiatów akacji. W jego składzie cukrowym przeważa fruktoza. Może zawierać do 10% sacharozy. Stosuje się go przy schorzeniach przewodu pokarmowego. Jako jedyny miód może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę, właśnie ze względu na dużą przewagę fruktozy, oczywiście pod nadzorem diabetologa.