Pozyskiwany z wrzosu zwyczajnego, rosnącego w lasach sosnowych i brzozowych. Najbardziej wydajne są wrzosowiska, czyli zwarte połacie wrzosów na dużych polanach śródleśnych. Brunatnoczerwonej barwy, o gęstej, galaretowatej konsystencji, po skrystalizowaniu staje się jasnobrunatny.
Galaretowata konsystencja wynika z zawartości pektyn. W czasie wirowania i cedzenia do miodu dostają się pęcherzyki powietrza, które pozostają w jego masie przez cały okres przechowywania. Tylko miód galaretowaty, z drobnymi pęcherzykami powietrza, jest prawdziwym miodem wrzosowym.
Jest bardzo smaczny, mało słodki, z przyjemnym wrzosowym aromatem. Dopuszcza się zwiększoną zawartość wody w miodzie wrzosowym do 23%.
Miód szczególnie zalecany przy wszelkich schorzeniach układu moczowego, jego stanach zapalnych, a także kamicy nerkowej. Do tego pomaga leczyć schorzenia jamy ustnej i pomaga przy biegunkach.