Propolis ma liczne właściwości, dlatego znalazł szerokie zastosowanie w medycynie.
Pszczoły wytwarzają Prololis w dwojaki sposób. Większa jego część zwana kitem pszczelim, zbierana jest przez pszczoły z roślin, a mniejsza, określana jako balsam pyłkowy, wytwarzana jest w organizmie tego owada z pyłku kwiatowego.
Kit pszczeli zbierany jest przez pszczoły z pączków kwiatowych, lepkich wydzielin liści i łodyg niektórych ziół, jak też wiosennych pąków okrywających liście oraz kory wielu drzew liściastych takich jako topola, olcha, brzoza, wierzba, dąb, jesion, kasztanowiec.
W zależności od rejonu występowania pszczół, a zatem rośliny, z których zbierają surowiec, propolis może mieć różną barwę: pomarańczową, czerwoną, szarą, ciemnozieloną, brunatną lub czarną.
Pszczoły używają propolisu jako lepiszcza, którym zaklejają wszelkie szpary gniazda pszczelego oraz elementy, których nie są w stanie z niego usunąć. Propolis jest dla pszczół materiałem uszczelniającym oraz dezynfekującym.
W propolisie znajdziemy ok. 300 związków chemicznych. Najważniejsze z nich, które odpowiadają za szerokie właściwości prozdrowotne propolisu to kwasy fenolowe (m.in. ferulowy, salicylowy, kumarowy, kawowy), flawonoidy (kemferol, apigenina, chryzyna).