Pyłek najpierw należy zemleć i przechowywać w zamkniętym słoiku w suchym miejscu. Przy osłabieniu, zmęczeniu, nerwicach oraz innych celach leczniczych zaleca się zażywanie 4-8 łyżeczek pyłku, tj. 20-40 g dziennie w dawkach podzielonych, przyjmowanych co najmniej 30 minut przed posiłkiem.
Przy ciężkich schorzeniach porcję pyłku można zwiększyć, bez obawy przedawkowania. Profilaktycznie wystarczy czubata łyżeczka dziennie dodawana do kawy, herbaty lub ciepłego płynu. Przyswajanie pyłku oraz jego działanie jest silniejsze, jeśli napoje te osłodzi się miodem, nie zaś cukrem.
Pyłek kwiatowy (pszczeli) – witaminy
Średnia zawartość (w 100 g) witamin w obnóżu pyłkowym
Witamina B1 | 0,9 mg |
Witamina B2 | 1,7 mg |
Witamina B6 | 0,5 mg |
Witamina B3 | 15,5 mg |
Witamina B5 | 3,0 mg |
Witamina B7 | 18,8 mg |
Witamina B8 | 0,06 mg |
Witamina C | 58,2 mg |
β-Karoten (prowit. A) | 13,3 mg |
Witamina E | 56,0 mg |
Pyłek kwiatowy (pszczeli) – minerały
Średnia zawartość (w 100 g) minerałów w obnóżu pyłkowym
Fosfor | 515,0 mg |
Potas | 400,8 mg |
Wapń | 163,7 mg |
Magnez | 141,3 mg |
Sód | 65,3 mg |
Żelazo | 10,0 mg |
Mangan | 9,0 mg |
Cynk | 4,8 mg |
Miedź, kobalt, nikiel | 1,4 mg |
W pyłku pszczelim znajduje się ponadto 36 makro- i mikroelementów, między innymi:
- wapń
- żelazo
- magnez
- krzem
- siarka
- miedź
- srebro
- cynk
- chrom
- molibden
Na przykład wapnia (100 g pyłku zawiera ok. 164 mg dobrze przyswajalnego wapnia) dostarcza więcej niż jogurt, białe serki, fasola, suszone morele czy orzechy pistacjowe. Jako dostawca żelaza może się równać z wątróbką, traktowaną jako najbogatsze źródło tego biopierwiastka.
Stanowi także bogate źródło witamin rozpuszczalnych w wodzie i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zawiera na przykład więcej witaminy C niż jabłka, ziemniaki, kapusta, a także dużo witaminy B1, witaminy B2 oraz PP (uszczelniającej naczynia krwionośne i przeciwdziałającej ich pękaniu oraz tworzeniu się siniaków).
Źródło: Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Skład i właściwości biologiczne pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły ze szczególnym uwzględnieniem możliwości zastosowania go w kosmetyce, „Postępy fitoetrapii” 2016