Twój koszyk

Pyłek kwiatowy – zastosowanie i dawkowanie

Pyłek najpierw należy zemleć i przechowywać w zamkniętym słoiku w suchym miejscu. Przy osłabieniu, zmęczeniu, nerwicach oraz innych celach leczniczych zaleca się zażywanie 4-8 łyżeczek pyłku, tj. 20-40 g dziennie w dawkach podzielonych, przyjmowanych co najmniej 30 minut przed posiłkiem.

Przy ciężkich schorzeniach porcję pyłku można zwiększyć, bez obawy przedawkowania. Profilaktycznie wystarczy czubata łyżeczka dziennie dodawana do kawy, herbaty lub ciepłego płynu. Przyswajanie pyłku oraz jego działanie jest silniejsze, jeśli napoje te osłodzi się miodem, nie zaś cukrem.

Pyłek kwiatowy (pszczeli) – witaminy

Średnia zawartość (w 100 g) witamin w obnóżu pyłkowym

Witamina B10,9 mg
Witamina B21,7 mg
Witamina B60,5 mg
Witamina B315,5 mg
Witamina B53,0 mg
Witamina B718,8 mg
Witamina B80,06 mg
Witamina C58,2 mg
β-Karoten (prowit. A)13,3 mg
Witamina E56,0 mg

Pyłek kwiatowy (pszczeli) – minerały

Średnia zawartość (w 100 g) minerałów w obnóżu pyłkowym

Fosfor515,0 mg
Potas400,8 mg
Wapń163,7 mg
Magnez141,3 mg
Sód65,3 mg
Żelazo10,0 mg
Mangan9,0 mg
Cynk4,8 mg
Miedź, kobalt, nikiel1,4 mg

W pyłku pszczelim znajduje się ponadto 36 makro- i mikroelementów, między innymi:

  • wapń
  • żelazo
  • magnez
  • krzem
  • siarka
  • miedź
  • srebro
  • cynk
  • chrom
  • molibden

Na przykład wapnia (100 g pyłku zawiera ok. 164 mg dobrze przyswajalnego wapnia) dostarcza więcej niż jogurt, białe serki, fasola, suszone morele czy orzechy pistacjowe. Jako dostawca żelaza może się równać z wątróbką, traktowaną jako najbogatsze źródło tego biopierwiastka.

Stanowi także bogate źródło witamin rozpuszczalnych w wodzie i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zawiera na przykład więcej witaminy C niż jabłka, ziemniaki, kapusta, a także dużo witaminy B1, witaminy B2 oraz PP (uszczelniającej naczynia krwionośne i przeciwdziałającej ich pękaniu oraz tworzeniu się siniaków).

Źródło: Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Skład i właściwości biologiczne pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły ze szczególnym uwzględnieniem możliwości zastosowania go w kosmetyce, „Postępy fitoetrapii” 2016

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu